niedziela, 1 lipca 2012

TIRAMISU

Nie jestem prawdziwą Panią domu i nie potrafię gotować ale każdemu czasami przychodzi chęć na przyrządzenie jakieś strawy ;). Dla takich słabych kucharek jak ja najlepiej jest przygotować coś prostego i nieskomplikowanego a zarazem dobrego. Taki właśnie przepis dla siebie znalazłam - TIRAMISU.
Przepis jest tak prosty że każdy sobie z nim poradzi.
Tiramisu to włoski deser doskonały na każdą okazję. Nie znam osoby, której by on nie smakował.


Składniki:
  • 500 g Mascarpone (włoski kremowy serek)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
  • 50 ml Amaretto (likier migdałowy) albo olejek migdałowy
  • 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao                                                                                                                            

Przepis


1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone oraz Amaretto/ lub esencję migdałową. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.
2. Do płaskiego naczynia nalewamy wcześniej zaparzoną kawę i moczymy w niej biszkopty. Pamiętajmy, żeby nie były całkiem przesiąknięte a następnie wykładamy nimi dno naczynia w którym będziemy podawać nasze Tiramisu. Na warstwę biszkoptów nalewamy masę z serka mascarpone i układamy kolejne biszkopty. Czynność tę możemy powtórzyć w zależności od tego ile pozostało nam masy. Na koniec posypujemy kakao (możemy również posypać kawą).
3. Gotowe Tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

3 komentarze:

  1. Pozdrowienia z Torunia szefowo, hehe :-)
    http://aqinimod.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrowienia!!!!
    Robiłaś Tiramisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze ?? Nigdy w życiu jeszcze tego nie jadłam, więc jak będę miała potrzebne składniki to spróbuję stworzyć i zobaczę co z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń