Przepis jest tak prosty że każdy sobie z nim poradzi.
Tiramisu to włoski deser doskonały na każdą okazję. Nie znam osoby, której by on nie smakował.
Składniki:
- 500 g Mascarpone (włoski kremowy serek)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
- 50 ml Amaretto (likier migdałowy) albo olejek migdałowy
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Przepis
1. W szerokiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Stale mieszając dodajemy serek Mascarpone oraz Amaretto/ lub esencję migdałową. W efekcie końcowym powinna nam wyjść gładka, biała masa.
2. Do płaskiego naczynia nalewamy wcześniej zaparzoną kawę i moczymy w niej biszkopty. Pamiętajmy, żeby nie były całkiem przesiąknięte a następnie wykładamy nimi dno naczynia w którym będziemy podawać nasze Tiramisu. Na warstwę biszkoptów nalewamy masę z serka mascarpone i układamy kolejne biszkopty. Czynność tę możemy powtórzyć w zależności od tego ile pozostało nam masy. Na koniec posypujemy kakao (możemy również posypać kawą).
3. Gotowe Tiramisu wstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Pozdrowienia z Torunia szefowo, hehe :-)
OdpowiedzUsuńhttp://aqinimod.blogspot.com/
Pozdrowienia!!!!
OdpowiedzUsuńRobiłaś Tiramisu?
Szczerze ?? Nigdy w życiu jeszcze tego nie jadłam, więc jak będę miała potrzebne składniki to spróbuję stworzyć i zobaczę co z tego wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuń