piątek, 8 lutego 2013

NA ZDROWIE

Uwielbiam słodycze i jestem strasznie łakoma. Ale jedzenie dużej ilości słodkości i cukru nie jest zdrowe i nie najlepiej wpływa na nasz układ pokarmowy a także wagę. Od pewnego czasu staram się dbać o to co jem a to wiąże się z poszukiwaniem nowych przepisów. Czytając i przeglądając książki, blogi i strony o zdrowym odżywianiu i ekologicznym jedzeniu dużo się dowiedziałam. Łącząc te wskazówki ze swoją wiedzą medyczną uporządkowałam wszystko w kilka własnych zasad zdrowego odżywiania (o których opowiem wam innym razem).
A tym czasem przedstawiam Wam przepis na  CIASTO MARCHEWKOWE  - bezglutenowe, bez nabiału.

SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka startej marchwi
- 1 szklanka orzechów- drobno posiekanych
- 1/2 szklanki ksylitolu - cukier brzozowy - jest słodszy niż normalny cukier i wyjątkowo zdrowy
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanka mleka ryżowego/ sojowego
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
 - łyżeczka spirytusu

WYKONANIE
Najprostsze na świecie. Zmieszać wszystko razem i wlać na blaszkę (ok 11x30 ). Ja piekę ok 60min. w temp. 160 stopni.
Jest naprawdę pyszne, proste i przede wszystkim zdrowe!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz